هیچ تضمینی وجود ندارد که وقتی ماهی را از فروشگاههای مختلف میخرید، تازه که هیچ، سالم بوده و خواص غذاییاش را هم از دست نداده باشد. تا حالا وقت خرید ماهی به سلامت آن دقت کردهاید یا دل را به دریا زدهاید و ماهی را به خانه بردهاید؟
– هرگز از دورهگردها ماهی نخرید و از فروشگاههای معتبر یا میادین میوه و ترهبار ماهی را تهیه کنید.
– ماهی تازه باید در کنار یخ یا در یخچال نگهداری شود. در یک نگاه، ابتدا وضعیت نگهداری ماهی را در فروشگاه بررسی کنید.
– ماهی منجمد اسمش با خودش است و برای منجمد بودن و ماندن باید در فریزر نگهداری شود.
– قبل از انتخاب نهایی ماهیای که چشمتان را گرفته، او را بازرسی کامل بدنی کنید. ببینید ماهی باله و دم سالمی دارد یا نه!
– بر اساس قوانین شیلات، آماده و قطعهقطعه کردن ماهی قبل از درخواست مشتری، ممنوع است. از خرید ماهیهای “فیله” یا “استیک” شدهای که برچسب معتبر شرکت یا تاریخ تولید و انقضا و کد بهداشتی سازمان دامپزشکی را ندارند، خودداری کنید.
نگهداری از ماهی زودرنج و حساس
ماهی را فقط وقتی از آب بگیرید تازه است. باید در اولین فرصت آن را به یخچال یا فریزر منتقل کنید که البته آن هم محدودیت زمانی دارد.
– ماهی تازه را حداکثر تا ۲ روز میتوان در یخچال و ۲ ماه در فریزر نگه داشت.
– ماهی یخزده را به محض باز شدن یخ، باید استفاده کرد. گذاشتن دوباره این ماهی در یخچال بیفایده است؛ البته این ماهیها در شرایط فریز تا ۶ماه هم می مانند.
– ماهی پخته را حداکثر تا ۳ روز میشود توی یخچال نگه داشت. اگر هم دلیلی برای فریز کردن آن داشتید، باید یک ماهه مصرفش کنید.
– ماهیهای دودی خشک و شور را باید در اولین فرصت مصرف کرد.
این ماهیها را حداکثر تا یک هفته در یخچال می توان نگه داشت. ضمن اینکه مصرف فریز شده آنها هم توصیه نمیشود. یکی از دلایل اصلی این مسئله، از دست رفتن کیفیت ماهی در این شرایط است.
– سوپ و خورش ماهی را فریز نکنید.
– میگو را هم به مدت ۴ ماه در فریزر می توانید نگه دارید اما در یخچال، حداکثر پس از ۳ روز، باید آن را مصرف کنید.
– حتما ماهی را اول پاک کرده و اضافات شکمش را خالی کنید؛ سپس آن را فریز کنید.
– ماهی را در فــــریــزر یا یخچال در ظرف دربسته قرار دهید، چون بوی شان همه مواد غذایی داخل فــــریــزر و یخچال را درگیر می کند.
– کنسرو ماهی را با علامت شرکتهای معتبر بخرید و دقت کنید که “باد کردگی سر و ته قوطی کنسرو، نشتی و علائم زنگزدگی” نداشته باشد.
– ماهیهای شور و دودی (جدا از مسئله بهداشتی و پزشکی آنها و ضررهایی که دارند) از نظر تغذیهای ، به دلیل تولید به روش سنتی ، توصیه نمیشوند؛ ضمن اینکه موقع خرید، دقت کنید کپکزدگی نداشته باشند.