در این فهرست که در رسانهها منتشر شده، ۱۵ دفتر شعر پرفروش دهه ۹۰ اعلام شده است که در صدر آنها کتاب « ضد» از فاضل نظری دیده میشود. حتی رتبه دوم نیز به «کتاب» نظری رسیده است. اینکه مبنای این فهرست خانه کتاب قرار گرفته تا حدودی درست است، اما نه برای معرفی پرفروشها. در حوزه نشر و کتاب، ابهامات فراوانی بهدلیل نبود ساختار صحیح وجود دارد. در شرایطی که میدانیم برخی ناشران تعداد شمارگان را دستکاری میکنند و عدد درستی را در شناسنامه کتاب درج نمیکنند، نمیتوانیم بر پایه یک داده مورد تردید، یک فهرست تولید کنیم.
آیا نظری باید انتخاب میشد
با نگاهی به سایت خانه کتاب متوجه میشویم تا چاپ بیست و چهارم کتاب «ضد» در این سایت دیده میشود و با احتساب شمارگان۲۵۰۰ عدد (با فرض صحت گفته ناشر) به عدد ۶۰ هزار نسخه میرسیم. اما حتی با فرض این که برخی چاپها در سایت خانه کتاب نیامده است، باز هم عدد ۸۵۰۰۰ نسخه آمده در گزارش پرفروشها مبنای مشخصی ندارد. انتشار این گزارش با این سر و شکل برای مخاطب این شائبه را ایجاد میکند که شاید این مجله، دکمهای به نام فاضل نظری داشته و میخواسته کت پرفروشهای دهه نود را برای آن بدوزد. بدیهی است کتابهای پرفروش باید پرفروشترینها باشند، نه پرتیراژترینها. این را همه اهلفن میدانند که کتابهای زیادی توسط مؤسسات و نهادها خریداری و هدیه میشود و کتابهای فاضل نظری هم متأسفانه یا خوشبختانه در میان این کتابها دیده میشود.
خانمهای شاعر کجا هستند
با فرض صحت این گزارش، نبود کتاب خانمهای شاعر در این فهرست هم عجیب است. باوجود شاعرانی مانند مژگان عباسلو، پانتهآ صفایی، مریم جعفری، فاطمه سالاروند و… دیده نشدن هیچ شاعری از بین خانمها تعجببرانگیز است. این اتفاق حاصل کم کاری شاعران خانم است. در دهه هفتاد یا حتی هشتاد، مریم حیدرزاده رکورددار کتابهای پرفروش بود که البته منتقدان فراوانی هم داشت و دارد. استقبال مخاطبان از این شاعر، تماماً دلایل فنی نداشت و آن تب تند در سالهای بعد فروکش کرد.
جای غلط فیض بوک
حضور کتاب «فیضبوک» در رده چهارم این فهرست هم از عجایب است. اینکه یک کتاب طنز در میان فهرست کتابهای پرفروش شعر باشد جای سؤال دارد؛ کتابی که باز هم توسط نشر سوره مهر منتشر شده است و ظاهراً بالای ۲۰ هزار شمارگان دارد. کاش حساسیت بیشتری در انتخاب کتابها برای حضور در این فهرست لحاظ میشد. منطقی بود که این کتاب در بین کتابهای طنز پرفروش مورد قضاوت قرار میگرفت. شاید اسم سوره مهر، تهیهکنندگان این گزارش را برای انتخاب این کتاب وسوسه کرده است.
چارهای نداشتیم
میثم امیری، سردبیر «الف یا» در گفت و گو با «ایرناپلاس» با بیان اینکه به دلیل نبود سازوکار درست در کتابفروشیها، تنها راه ما استناد به آمار سایت خانه کتاب بود، ادامه داد: نمی توانیم به آمار صد در صد ریاضی برسیم، اما این ارقام براساس تیراژ کتابهاست و چاره دیگری نداشتیم. امیری در پاسخ به این سوال که آیا حضور «فیضبوک» در این فهرست صحیح بوده گفت: ما براساس دیویی ادبیات این کتاب را در فهرست پرفروشها قرار دادیم.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/